Starter van de week: Haven reikt starters een helpende hand

havenGeen eigenlijk starter deze week maar een nieuw startersinitiatief en dat luistert naar de naam Haven. Het gaat om een coöperatieve waarin een aantal Vlaamse jeugdhuizen zich groepeert zoals Tydeeh in Mol en Govio in Kalmthout. Binnen de jeugdhuizen zijn al ondernemerswerkingen actief en Haven wil die naar een hoger niveau tillen.

“In heel wat jeugdhuizen wordt al een aantal jaren gewerkt rond ondernemerschap”, legt voorzitter van Haven Sean Hendrickx uit. Zelf is hij verbonden aan JH Govio in Kalmthout. “Momenteel zijn er in Vlaanderen 28 projecten. Maar soms stellen zich problemen naar de begeleiding van jonge ondernemers binnen de vzw-structuur. Tegelijk wilden we aan die ondernemerswerkingen een vervolg breien. Formaat, de koepel van Vlaamse jeugdhuizen, heeft een onderzoek gedaan en lang nagedacht over welke vorm dit moest krijgen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een activiteitencoöperatie, zoals die al actief zijn binnen een aantal hogescholen.”

Veilige plek
Haven biedt coaching aan jongeren die met een ondernemersidee rondlopen. Verspreid over Vlaanderen zijn er 12 coaches en projectmedewerkers. “Haven biedt jongeren een veilige plek om te creëren en hun idee uit te testen, te kijken of er een markt voor bestaat. De facturatie bijvoorbeeld gebeurt via ons ondernemersnemer”, vertelt Hendrickx. In principe gaat het om een begeleiding van 2 jaar.

Deze maand zijn de eerste 4 testcases opgestart: 2dames die een nieuw pralinemerk lanceren, een jongeman die zeefdrukt op t-shirts, een muziekpromotor en 3 jongelui die de administratie van non-profitorganisatie willen verbeteren.

Of er dan al niet voldoende startersbegeleiding bestaat? “Er bestaan inderdaad al heel wat initiatieven”, bekent de voorzitter. “Maar waar wij in uitblinken, zijn de verschillende coaches over heel Vlaanderen, waardoor we lokaal verspreid zitten. En vanuit de jeugdhuizen bereiken wij weer jongeren die andere organisaties niet oppikken.”