Een 3D-puzzel, een juweel of een geboortekaart in hout? Dan kan je terecht bij 3LAB Design, het bedrijfje dat Sara Nijs (30) en Lore Gijs (25) vorig jaar oprichtten. De twee schaften zich een 3D-printer en lasercutter aan en laten hun creativiteit de vrije loop. Handmade in Dessel.

De twee komen uit een heel andere wereld. Sara heeft een pedagogische achtergrond maar voelt zich aangetrokken tot techniek. Lore werkt als leerkracht en is het creatieve brein. “Die 2 dingen hebben we samen gelegd en ons bedrijfje gestart”, vertelt Sara, die zich ontpopt tot woordvoerster.

Vanuit haar interesse in techniek ging Sara een cursus 3D-printing volgen bij CVO in Leuven en bekwaamde zich verder via informatie die ze grotendeels online vond. “Het 3D-printen was erg leuk maar viel stil na de opleiding. Vanuit de familie en vriendenkring bleven vragen komen, wat ons begin vorig jaar deed besluiten om zelf een toestel aan te kopen. In de zomer kwam daar een lasercutter bij.”

Nieuwe materialen
De 2 werken vanuit hun garage en appartement. De verkoop organiseren ze via hun webshop en door op marktjes te staan. “Dat willen we dit jaar nog meer gaan doen”, kondigen ze aan. “We maken deels onze eigen collectie maar werken ook op vraag van de klant. We willen ook nieuwe materialen toevoegen. Nu is dat nog voornamelijk hout en plexi.”

Het koppel runt 3LAB Design momenteel in bijberoep en wil dat nog even zo houden. “We hebben allebei een toffe job. Wanneer we ooit zullen moeten kiezen, wordt dat moeilijk. Het is ook afwachten hoe de sector evolueert. We hebben al eens gelezen dat over enkele jaren elk gezin zijn 3D-printer en lasercutter heeft.”