Starter van de week: een nieuwe brouwerij in de Kempen

brouwerij leysenAan de Meivuurstraat in Herentals is Brouwerij Leysen van start gegaan, een initiatief van Jorge Leysen. Die brouwde al langer als hobbybrouwer maar zet nu de stap naar een grote installatie om het volume op te drijven. Dit jaar komen er ook nog gistingtanks bij.

“Sinds 2000 brouw ik voor mijn hobby”, start Jorge Leysen zijn verhaal. “Dat is altijd meer en meer geworden. Sinds een 4-tal jaar heb ik een goed recept en ben ik ook gaan werken met grotere ketels. De jongste twee jaar werd het geschonken op het jaarlijkse straatfeest. In september 2015 heb ik mijn ondernemingsnummer aangevraagd en sinds december is ook mijn vergunning bij de accijnzen in orde.”

Plaatselijke legende
Onder de naam Baskwadder brouwt hij een blond bier, een dubbel en een trippel. “Die naam verwijst naar een monster dat ’s nachts hier in de bossen zou ronddwalen en dat kinderen bang maakt. Ik hoorde de legende van mijn buren en vond het wel een goede, mysterieuze naam”, legt de jonge ondernemer uit. Voorlopig kan hij per brouwsel 200 liter maken, goed voor 20 bakken, maar de nieuwe ketel van 400 liter staat klaar. Daarmee verhoogt hij zijn capaciteit naar 1.000 liter per maand. De komende maanden wil hij ook nog investeren in twee of drie bijkomende gistingstanks. “Dan ben ik ook nog op zoek naar een bottellijn om ook dat proces meer te automatiseren.”

Hij wil zijn bieren schenken in een proeflokaal in de tuin en naast de verkoop bij hem thuis legt hij contact met plaatselijke cafés. “In een aantal zal het bier worden verkocht vanaf februari”, kondigt hij aan.

Waar hij het verschil wil maken met de vele bieren die er nu al bestaan? “Mijn bieren worden artisanaal gebrouwen. Het gaat om volmout bier waar geen suiker aan wordt toegevoegd. De bieren zijn vlot drinkbaar en dat weten de mensen te appreciëren.”