de fietsmanDe 26-jarige Jochen Van Nuffel uit Oud-Turnhout laat zich voortaan aanspreken als De Fietsman. Daarmee verwijst hij naar zijn zelfstandige job die hij sinds deze week uitvoert. De Fietsman komt aan huis om fietsen te repareren en verplaatst zich daarbij met een bakfiets.

“Ik werkte bij een bedrijf en dat was altijd ’s nachts. Dat begon ik beu te worden”, doet Jochen Van Nuffel zijn verhaal. “Ik ben wat gaan rondkijken en uiteindelijk bij Syntra in Turnhout terechtgekomen voor een dagopleiding van 1 jaar als fietsenmaker. Tijdens dat jaar heb ik via interim gewerkt om toch wat inkomen te hebben.”

Omdat de gezinswoning in het gehucht Oosthoven niet commercieel is gelegen, moest hij op zoek naar een alternatief. “Ik liet me inspireren door mensen die aan huis fietsen repareren en zich verplaatsen met een bakfiets. Dat leek me een interessant concept. Ik sprak erover met mijn leraars en anderen, en zocht een aantal mensen op die hetzelfde deden.”

Verschil maken
Van Nuffel kocht een tweedehandse bakfiets, demonteerde die en bouwde hem weer helemaal op. Daarmee kan je hem vanaf nu tegenkomen in Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar, want die gemeenten beschouwt hij als zijn werkterrein. “De meeste herstellingen kan ik ter plaatse uitvoeren en daarvoor heb ik het materiaal bij”, zegt hij. “Met die herstellingen aan huis wil ik het verschil maken. Ik weet zelf hoe lastig het is om een te grote fiets in een te kleine auto te krijgen om die vervolgens naar de fietsenmaker te brengen.”

De Fietsman werkt nu nog 2 dagen per week elders en gaat nog wat helpen bij een fietsenmaker, maar zijn ambitie is om met zijn zelfstandige zaak de kost te verdienen.