Precies een maand geleden opende Tibot De Moor uit Mol een eigen optiekzaak in Meerhout. Hij nam de optiek van Jan Scheunders over, die met pensioen ging. “Het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik al meteen na mijn studies een eigen zaak zou hebben”, vertelt de 21-jarige.

Tibot De Moor studeerde optiek en optometrie op hogeschoolniveau maar maakte na 2 jaar de overstap naar het volwassenenonderwijs. “Ik wist dat er binnen optometrie heel wat vakken waren die ik later niet nodig zou hebben. Omdat ik al heel wat vakken had gehad, moest ik nog maar 1 jaar doen in het volwassenenonderwijs. Daarin waren 1.200 stage-uren vervat.”

Die stage deed hij bij een opticien in Zonhoven. “Daar kreeg ik heel veel vertrouwen en mocht ik zelfs de winkel doen wanneer de eigenaar er niet was. Ik heb er het vak geleerd.” Daarnaast werkte hij tijdens het weekend en de vakantie in de sector.

Tip via moeder
Zijn moeder is actief in de sector, namelijk als vertegenwoordiger van een merk in zonnebrillen. Ze kwam bij Jan Scheunders in Meerhout en die had haar verteld dat hij een overnemer zocht. Zo ging de bal aan het rollen. “Mijn moeder vroeg me of ik bereid was om hard te werken en veel uren te doen. Daar heb ik ‘ja’ op geantwoord. Nadien was de overname snel geregeld. Het was zo niet gepland, maar het was een buitengewone kans die op het juiste moment kwam.”

De jonge ondernemer trok wel naar een ander pand aan de Veldstraat in Meerhout, op 75m van de vroegere zaak, en veranderde ook de naam naar Oogpunt De Moor. “De eerste maand is zeer goed verlopen. Ik krijg goede reacties op het interieur en de collectie. Ik heb de grote merken in huis, aangevuld met nichemerken waar de focus ligt op handwerk. Mensen hebben ook wel vertrouwen in mij, ook al ben ik nog maar 21.”