Starter kiest voor kunstzeefdruk

Akarim starterMade in Kempen brengt elke maand, in samenwerking met Unizo, een “starter van de maand.” Daarin gaan we mee in het verhaal van iemand die onlangs zijn eigen zaak begon en de concretisering van zijn dromen wil delen.

Luc Ekkart beheerst na meer dan twintig jaar ervaring in de industriële zeefdruk alle mogelijke zeefdrukmachines. De techniek van het zeefdrukken heeft geen geheimen voor hem, net zomin als het mengen van verschillende inkten. Zijn liefde voor deze oude techniek is groot, ondanks het feit dat zeefdrukken vandaag voor ‘gewoon’ drukwerk sterk lijdt onder de concurrentie van digitale druktechnieken.

„Zeefdrukken heeft heel wat kwaliteiten die haar doen opvallen temidden van de digitale eenheidsworst”, zegt Luc Ekkart. „Het principe van zeefdruk of serigrafie is doordruk. Door te kiezen voor de juiste drukinkten kan elk mogelijk materiaal bedrukt worden: canvas, glas, hout, grove materialen… De techniek wordt op grote schaal industrieel ingezet en is niet meer weg te denken uit de kunstwereld. Zo maakten bijvoorbeeld ook Corneille en Warhol gebruik van de zeefdruktechniek in enkele van hun kunstwerken.”

Luc Ekkart start met een atypische zeefdrukkerij en wendde zich tot Unizo Kempen om zijn bedrijf op te starten. „Met Akarim wil ik een bruggenbouwer zijn tussen het klassieke, ambachtelijke zeefdrukken en de vraag naar meer opvallend drukwerk. Ik wil me vooral toespitsen op het decoratieve en kunstzinnige. We kunnen alles zelf ontwerpen, en niets is onmogelijk. We maken nu kunstzeefdrukken in opdracht en willen dit graag uitbreiden naar interieurdecoratie en kunstzeefdruk. Met kleinere items zoals stickers en transfers, willen we ook een jongere doelgroep aanspreken.”

Akarim heeft nog geen website maar je vindt Akarim aan het Wezelpad 6 in Herentals (0488 48 18 92). 

Ook zin om je eigen zaak te starten? Unizo begeleidt je naar ondernemerschap.