Net op het moment dat Tournée Minérale van start ging, zijn in Café Nieuwendyck in Itegem een heleboel bieren in de solden gegaan. Normaal betaal je voor een Kasteelbier Blond €4,60. Nu is dat € 2,30. “We doen de actie samen met onze brouwer die met een overstock zit. Tegelijk willen we de aandacht vestigen op onze sector”, zegt zaakvoerder Luc Van den Eynde.

De biersolden lopen al voor het 3de jaar en gingen van start op 1 februari jl., dus samen met het begin van Tournée Minérale, een actie die de deelnemers oproept om een maand geen alcohol te drinken. “Voor alle duidelijkheid: we zijn ook voor veiligheid en gezondheid, maar we mogen toch niet verdwalen in de negatieve reclame voor de horeca. Ik heb de indruk dat de horeca hier opnieuw toch wat in een slecht daglicht wordt gesteld en we moeten zien dat we toch niet achteruit gaan”, legt de kroegbaas uit.

Eerder toeval
Hij noemt het eerder toevallig dat de bieren net nu in de solden – lees: gemiddeld -50% – zijn. “We doen die actie jaarlijks samen met onze brouwer Bierhandel Nauwelaerts. Die liet ons weten met een overstock te zitten. Hij levert ze goedkoop aan ons, wij verkopen ze zo goed als aan kostprijs en onze klanten kunnen daarvan profiteren. Dat is dus een win voor iedereen”, aldus nog de zaakvoerder. 12 bieren zijn er momenteel in promotie. De Maneblusser gaat van € 3,60 naar € 1,70, een Oud Bruin van € 6 naar € 2. “Kledij en meubelen mogen in de solden zijn, waarom bier niet?”

“Niet vergeten dat we evenveel reclame maken voor de Jupiler 0,0% en de Hoegaarden 0,0%”, haast de kastelein zich. Maar die zijn evenwel niet in promotie. “Het is ook niet zo dat de mensen nu zatter naar huis gaan dan anders. We willen er gewoon de nadruk op leggen dat we een biercafé zijn en die moeten ook overeind blijven. Dat mag in deze tijd van Tournée Minérale ook wel eens worden gezegd.”

Toevallig of niet, maar de biersolden duren ook tot eind februari.