Start-up NOA Trainings sluit een succesvol tweede jaar af

Noa Trainings kopieIngrid Nys richtte in augustus 2011 NOA Trainings op. Na een moeilijke start midden in crisistijd bevalt het ondernemerschap haar prima. Het keiharde werken wierp zijn vruchten af: de omzet steeg met 83 procent, een teken van groei.

Het Turnhoutse NOA Trainings wil bedrijven voorsprong geven op vlak van kwaliteit en veiligheid en biedt als erkend opleidingsverstrekker allerlei opleidingen aan op logistiek vlak en op gebied van transport en veiligheid.

„Ik kom uit de opleidingssector en richtte in augustus 2011 mijn bedrijf op. Ik begon volop aan de voorbereidingen: opleidingen uitwerken, opleidingscentrum inrichten, trainers aantrekken en screenen, erkenningen aanvragen… In januari 2012 gingen we echt van start en konden we NOA Trainings gaan vermarkten. Zoals elke nieuwe dienstverlener moesten we ons bewijzen: vertrouwen wekken en verdienen vergt tijd. 2012 was dan ook een moeilijk jaar, het jaar van de investeringen.”

„Ik doe bijna alles zelf want personeel is te duur. Administratie, website onderhouden, planning, facturatie, freelancers screenen, nieuwe erkenningen vragen, opleidingen mee ontwikkelen, onze diensten vermarkten, klanten en prospecten bezoeken, naservice bieden… Ondertussen heb ik een secretaresse aangeworven die me op administratief vlak ondersteunt. Trainingen geef ik niet zelf, daarvoor heb ik specialisten.”

Het geheim om als starter te slagen? „Als dienstverlener moet je je echt extra bewijzen. Alles moet kloppen: niet alleen de opleiding moet perfect aansluiten bij de noden en behoeften in de markt. Het is ook belangrijk om je klanten een goede service te bieden. Ik begeleid onze klanten in hun volledige opleidingstraject, schets de mogelijkheden en licht de verschillende subsidies toe. Ook flexibiliteit is belangrijk. Wij geven opleidingen die verplicht zijn door de wet, maar bedrijven moeten wel hun mensen kunnen vrijmaken. De zaken moet immers blijven draaien.  Veel van onze opleidingen vinden dan ook op zaterdag plaats. Je moet dus zeker bereid zijn om keihard te werken. Weken van 80 uren zijn geen uitzondering.”

„We zoeken nog steeds freelance trainers voor „vakbekwaamheid voor vrachtwagenchauffeurs”. Dat is een door de wet verplichte opleiding en bestaat uit  5 opleidingsdagen die elke bezoldigde vrachtwagenchauffeur moet volgen voor september 2016. Wij bieden nu al 6 modules aan. De vraag is erg hoog en we kunnen extra trainers gebruiken. Mensen die de vrachtwagenwereld kennen en affiniteit hebben met lesgeven mogen zich altijd aanmelden. Wij zorgen voor een interne begeleiding, ook bij het behalen van een erkenning, want de opleiding mag alleen door erkende opleidingsverstrekkers en trainers gegeven worden.”

Zeventig procent van de opleidingen door NOA Trainings gebeuren in company, maar het bedrijf beschikt ook over een eigen opleidingscentrum in Turnhout met een refter en drie leslokalen. Het bedrijf telt heel wat Kempense bedrijven tot haar klanten, van kleine kmo’s tot multinationals, actief in verschillende sectoren: bouw, transport, voeding, farma…