Een consortium van Belgische investeerders – QBIC II, LRM en het Innovation Fund – en The Dow Chemical Company brengen 2,5 miljoen euro in voor de uitbouw van Blue Foot Membranes NV (BFM). Het gaat om een spin-off van onderzoeksinstelling VITO in Mol. De nieuwkomer produceert gebruiksklare membranen voor waterzuiveringsinstallaties.

De technologie bevat een 3D-textiel uit kunststof waarop een membraanlaag wordt aangebracht die mechanisch is verankerd. Daardoor kan die worden ‘teruggespoeld’ met proper water zodat het membraam wordt schoongemaakt. Het gebruik in bestaande of nieuwe installaties verhoogt de productiecapaciteit met 100% en verlaagt de operationele kost met minsten 50% in vergelijking met de conventionele filters.

Game changer
Patrick Vanschoubroek, gedelegeerd bestuurder BFM: “We zijn er van overtuigd dat IPC™-membranen een ‘game changer’ zijn voor waterzuiveringsinstallaties voor industrieel alsook voor huishoudelijk afvalwater.”

“Het verheugt ons dat de technologie na jaren van onderzoek ook daadwerkelijk in de markt kan worden ingezet, in een samenwerking met partners met een rijke ervaring in de commerciële uitbouw van industrieel relevante technologieën”, zegt onderzoeksdirecteur Walter Eevers van VITO. “De markt strekt zich in het thema waterzuivering vanuit Vlaanderen uit naar heel de wereld.”

Op haar site in Lommel investeert BFM in een eerste fase 2,5 miljoen euro voor het opzetten van een volledige productielijn. De komende jaren worden opvolgingsinvesteringen gepland, gelinkt aan het commerciële succes. Over 5 jaar wil BFM 40 mensen tewerkstellen. Op korte termijn wordt gezocht naar een plantmagager voor de opstart van een nieuwe productielijn.