Stakers blokkeren fly-over, wafels voor werkwilligen

wafels bugaDe nationale staking van de vakbonden tegen de besparingsmaateregelen van de regering was ook in de Kempen duidelijk merkbaar. Op veel plaatsen werd de toegang tot industrieterreinen geblokkeerd.

Opvallendste actie was de blokkade van de fly-over in Geel, waardoor ook de op- en afritten Geel-West van de E313 werden afgesloten. Een 100-tal bedrijven in de buurt werden erdoor getroffen.

Unizo trakteerde bij Buga Westerlo werknemers die wel waren komen opdagen en daarvoor soms de stakingspiketten hadden getrotseerd, met wafels en chocomelk. De ondernemersorganisatie begrijpt niet waarom de vakbonden deze kwetsbare regio uitkozen om het economisch leven stil te leggen, waarmee ze verwijst naar de recente ontslagen bij Philips en DAF. “Uitgerekend in de Kempen spannen burgemeesters, werkgevers- en werknemersorganisaties zich in om via het sociaal-economisch overlegcomité Resoc Kempen een streekpact 2013-2018 te activeren als toekomstvisie van onze regio. De buitenproportionele acties van de vakbonden staan dan ook haaks op hun gehechtheid aan dit overlegcomité”, aldus Unizo.

Voka – KvK Kempen hield een rondvraag bij de Kempense bedrijven en daaruit bleek dat 76% van de werknemers in de streek niet deelnam aan de actie.