Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer heeft vanmiddag bij Octopus Carwash in Herentals zijn plannen tegen illegale handcarwashes ontplooid. Hij wil die sluiten want ze vormen een oneerlijke concurrentie met de officiële carwashes. 1 van de manieren om ze op te sporen is de oprichting van een meldpunt.

Uit controles van de sociale inspectiediensten in de eerste helft van 2017 blijkt dat 1 op de 4 gecontroleerde werknemers in de carwashsector niet in orde is. Samen met de sector werkte De Backer een Plan voor Eerlijke Concurrentie in de Carwashsector uit. Er komen extra controles en hogere boetes. Omdat illegale handcarwashes vaak even snel verdwijnen als ze zijn opgestart, roept de staatssecretaris iedereen op om de louche handcarwashes te melden via een meldpunt.

De Backer: “Zwartwerk, illegalen aan het werk, schijnzelfstandigheid. De problemen zijn groot bij de illegale handcarwashes die alle regels aan hun laars lappen, ten koste van de ondernemers in de carwashsector die wel alle regels correct volgen. Dat wil ik  aanpakken met dit Plan voor Eerlijke Concurrentie. De louche carwashes moeten verdwijnen uit het straatbeeld. Volg je regels niet, dan kan je je boel sluiten.” 

Stap verder
Met zijn beleid wil hij nog een stap verder gaan. Louche carwashes zijn vaak maar het topje van de ijsberg. Er wordt gewerkt met buitenlandse vennootschappen, er worden carrousels van vennootschappen opgezet, enz. Dit alles om aan sociale, ecologische en economische regels te ontsnappen. Dat aanpakken, die structuur erachter in kaart brengen via datamining en oprollen is 1 van mijn prioriteiten in 2018. Ik zal daarvoor ook kijken hoe we kunnen samenwerken met andere landen, ook buiten Europa, om gegevens uit te wisselen om de structuur achter de illegale carwashes op te rollen.”