Met Tom Van Herwaarden komt een eerste niet-familielid mee aan het hoofd van Special Fruit uit Meer, een wereldwijde importeur en distributeur van speciale soorten fruit, groenten en exotische specialiteiten. Hij wordt co-CEO met Patrick Maes, de broer van oprichter François Maes die het bedrijf al 28 jaar leidt.

Tom Van Herwaarden heeft jarenlang ervaring als commerciële leider in diverse sectoren en met de fruit- en groentemarkt, onder meer bij Chiquita. Als CCO (chief commercial officer) neemt hij de leiding over de commerciële activiteiten van Special Fruit, terwijl Patrick Maes de functie van chief operations officer (COO) op zich neemt. “Tom is met zijn expertise een perfecte aanvulling binnen Special Fruit en daarom de beste garantie voor het lange-termijnsucces van het bedrijf”, zegt Patrick Maes.

Veranderende markt
De nieuwe structuur is een direct antwoord op de veranderende fruit- en groentemarkt. “Aan de afzetkant zien we veranderingen met grote impact, zoals retailers en leveranciers die nauwer gaan samenwerken”, vertelt Patrick Maes. “Ongetwijfeld ontstaan er de volgende jaren nog belangrijke nieuwe ontwikkelingen die een impact zullen hebben op ons bedrijf.”

Ondanks de uitdagingen in de markt groeit de omzet van Special Fruit in de eerste helft van 2017 met 6 % tegenover de eerste 6 maanden van 2016. De afgelopen 15 jaar is de omzet vervijfvoudigd.

“We zijn enorm trots op deze prestatie”, reageert de COO. “Bij Special Fruit kijken we echter steeds vooruit. Welke trends zien we en hoe kunnen we er proactief op inspelen om ons bedrijf gezond en dynamisch te houden? Met Tom erbij versterken we onze strategische capaciteit.”