Soulco bouwt op fundamenten van vroegere Atea

verbekeEr zit flink wat groei in Soulco. Soulco is een van de overblijfselen van het vroegere telecombedrijf Atea in Herentals. De voormalige gedelegeerd bestuurder van het bedrijf, Tony Verbeke bracht een aantal investeerders bijeen en zette een nieuwe onderneming op waarmee vooral de exportactiviteiten van Atea verder gezet worden.

De telecommarkt ondergaat revolutionair snelle ontwikkelingen. In die mate dat zelfs een multinational als Siemens niet kon volgen. Siemens stootte zijn telecomactiviteiten in de loop van de jaren af en bouwde in dit opzicht dan ook zijn dochteronderneming Siemens Atea in Herentals compleet af.

Atea had nochtans een sterke reputatie in oa. Afrika. Daarom nam Tony Verbeke samen met de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en TelelinQ (Aartselaar) het initiatief om tenminste de meest succesvolle activa van Siemens Atea te redden. Hij kreeg daarbij de steun van Nico Cras, ook een voormalige Siemensboy.

Soulco presteert ondertussen uitstekend. Het bedrijf realiseerde verleden jaar een omzet van pakweg 15 miljoen euro. Dit 80% meer dan het jaar ervoor. De winst voor intresten en belastingen steeg tot 1,5 miljoen euro. Soulco stelt vandaag 70 mensen tewer en heeft op die manier een heel eigen marktpositie opgebouwd. Onder die 70 werknemers zijn overigens nogal wat specialisten uit het vroegere netwerk van Atea. Soulco verhuisde zijn hoofdzetel ondertussen wél naar Tessenderlo.

Het bedrijf van Verbeke en Cras spitst zich ondertussen vooral toe op de distributie van telecommateriaal. “Wij fungeren vooral als integrator van telecomtechnologie. Wij doen in telefonie, dataverwerking, beveiliging, conferentietechnologie en toegangscontrole.” Souco is onderhand actief in landen als Kenia, Ghana, Algerije, Egypte, Tanzania enz. Het bouwt daar verder op de infrastructuur die Atea er eerder al legde. Het bedrijf viseert ondertussen tevens het Midden-Oosten en het Verre Oosten.

Het gaat uiteraard vooral om de distributie en de installatie van apparatuur van Siemens Enterprise Communications, een voormalige divisie van Siemens die vandaag voor 51% gecontroleerd wordt door de Gores Group. Gores zette enkele tijd geleden het noodlijdende RealDolmen weer op de rails.