Soudal neemt Zuidoost-Europese marktleider TKK over

luchtfoto TTKHet Turnhoutse Soudal heeft TKK Srpenica uit Slovenië overgenomen. Dat is de grootste onafhankelijke producent van PU schuim, voegkitten en beton additieven in Zuidoost-Europa. “De overname van TKK is een grote stap voor Soudal”, zegt Vic Swerts, stichter en voorzitter van het Turnhoutse bedrijf. “Het biedt ons bovendien de gelegenheid om een nog stevigere positie in te nemen in Europa en de Balkan in het bijzonder. Verder krijgt Soudal er expertise bij dat ons zal toelaten om nog verder te groeien in nieuwe marktsegmenten.”

TKK werd in 1947 opgericht. Het Sloveensebedrijf heeft een zeer sterke positie verworven in de Balkan waar het duidelijk marktleider is en het merk TKK een uitstekende reputatie opgebouwd heeft. TKK is bovendien zeer succesvol in export en realiseert wereldwijd meer dan 90 procent van zijn omzet. Dit weerspiegelt zich in een indrukwekkende groei de laatste jaren. De productie-eenheid in Srpenica stelt 110 mensen te werk en produceert het merendeel van de TKK portfolio. Het bedrijf verwacht in 2013 zo’n 50 miljoen euro omzet te realiseren.

Soudal heeft uitdrukkelijk laten weten verder te willen investeren in verdere ontwikkelingen in deze plant. TKK zal werken als een onafhankelijk filiaal en het actueel management blijft aan het roer van de firma staan. “Door ons aan te sluiten bij de Soudal groep, krijgen we extra groei-mogelijkheden om zo TKK naar een hoger niveau te tillen”, reageert Roman Jeras, CEO van TKK.

Voor Soudal betekent de aanwinst van TKK de grootste overname in de geschiedenis van het bedrijf. De omzet stijgt hierdoor meer dan 10 procent, wat het geconsolideerde totaal op meer dan 500 miljoen euro brengt. De vestiging van TKK in Srpenica wordt Soudals twaalfde productie-unit. De overname versterkt de positie van het Turnhoutse bedrijf in de Balkan en vergroot het product portfolio.