Soudal koopt voetbalclub KVC Westerlo

Soudal KVC WesterloHet Turnhoutse Soudal heeft de meerderheid van de aandelen verworven van KVC Westerlo. Het nieuws is vanmorgen bekendgemaakt door Soudal-voorzitter Vic Swerts en manager Herman Wynants van KVC Westerlo. Hoeveel het bedrijf daarvoor heeft betaald en hoe groot het aandelenpakket is, werd niet meegedeeld. De ambitie is om een gezonde Kempense club te creëren die meedraait in de middenmoot van eerste klasse.

Soudal en KVC Westerlo zijn geen onbekenden voor mekaar. De Turnhoutse siliconenproducent is al enkele jaren hoofdsponsor maar wordt nu ook eigenaar. Soudal-voorzitter Vic Swerts wordt de nieuwe voetbalvoorzitter, maar laat het dagelijks beleid verder voeren door manager Herman Wynants. “Die heeft veel meer verstand van voetbal als ik”, lacht Swerts.

Kempense verankering
“Met deze overname verzekeren we de Kempense verankering van de club”, aldus nog Vic Swerts. “We voelen ons allebei 100% Kempenaar en ik denk dat het een goed huwelijk is tussen Westerlo en Soudal. Samen kunnen we nog beter. Ik voel me vanuit de familiale structuur van Soudal zeer goed thuis bij onze vrienden van Westerlo. Ik denk dat het logischer is dat wij de club overnemen dan dat we er Russen of Aziaten bij betrekken. Het is beter in de eigen regio te blijven.”

Herman Wynants bevestigt de buitenlandse interesse. “Bijna wekelijks kregen we aanbiedingen van kandidaat-overnemers. Daarvan hebben we er wel bekeken, maar verder is het nooit gegaan. We zijn zeer blij en zeer vereerd met de overname door Soudal. Het laat ons toe om professioneler te werken en onze professionele structuur te versterken.” In eerste instantie moet de manager op zoek naar een nieuwe commerciële manager na het vertrek van Jan Caers.

Fondsen creëren
“De bedoeling is om niet aan de staart te bengelen maar wel in de middenmoot aan te belanden”, gaat Vic Swerts verder. “Hoe lang dat zal duren, weet ik niet. We gaan de nodige fondsen creëren om dat te realiseren.”

De naam KVC Westerlo blijft behouden, zo ook de naam van het stadion: ’t Kuipke. “Vooraleer we daar de naam Soudal op plakken, moeten er nog wel een paar verfraaiingswerken gebeuren”, zegt Swerts smalend. Soudal-CEO Dirk Coorevits kondigt de bouw aan van een businessclub. “De plannen om skyboxen te installeren, liggen klaar”, zegt hij.

“Onze bedoeling is helemaal niet om geld te verdienen aan KVC Westerlo”, benadrukt Vic Swerts. “Dit is geen commerciële aankoop, maar het moet ons beide meer bekendheid geven. We blijven Kempenaars onder mekaar en het moet plezant blijven.”

Coorevits voegt er nog aan toe dat het hele proces rond de overname 2 maanden heeft geduurd en dat de financiële injectie in het voetbal geen gevolgen heeft voor de sponsoring van de Lotto Soudal-wielerploeg of de sponsoring van het veldrijden.