Soudal groeit met nog eens 10 procent

Siliconenproducent Soudal uit Turnhout ziet zijn omzet ook tijdens het lopende crisisjaar met nog eens 10% stijgen. Volgens financieel directeur Dirk Coorevits is vooral Turkije een nieuw succesverhaal voor de groep.

Soudal behoort mee tot de trots van de Kempen. Het bedrijf van Vic Swerts is in al die jaren uitgegroeid tot een heuse multinational. Met een omzet van 402 miljoen euro (2011) groeit het bedrijf vooral ook sterk door in de zogenaamde BRIC-landen. Dit zijn Brazilië, Rusland, India en China. “Er is effectief een internationale groeivertraging merkbaar”, zegt Coorevits doch door ons engagement in de groeilanden gaan wij onverminderd door op ons elan. Ik schat de groei voor het lopende boekjaar in op zo’n 10 procent. Naast de BRIC-landen doen we het ook uitstekend in Turkije. Het land maakt een sterke opgang mee.”

Naast Turkije doet ook Rusland het uitstekend. De booming economie draait er op olie en gas. Er zijn onvoorstelbaar veel nieuwe bouwprojecten opgezet. Soudal kan daar met zijn ruim aanbod aan lijmen, polyurethaanproducten, mastieken en vochtweringsproducten sterk op inspelen.
Soudal exporteert vandaag 90% van zijn productie naar meer dan 120 landen. De 1450 werknemers van het bedrijf zijn verspreid over nu al 36 filialen.

Het Turnhoutse bedrijf werd verleden jaar door Ernst & Young uitgeroepen tot onderneming van het jaar. John Dejaeger (Dilkoma, ex-BASF) en Ajit Shetty (Janssen Pharmaceutica) traden onlangs toe tot de raad van bestuur.