Groep Sopraco heeft gelijk gekregen bij de Raad van State en mag het slachthuis van Geel weer opstarten. Minister van Landbouw Ducarme had de sluiting bevolen wegens vermeende problemen op het vlak van hygiëne en infrastructuur. De Raad van State oordeelde dat de sluiting onvoldoende was gemotiveerd.

Nog volgens de Raad van State had de minister onvoldoende rekening gehouden met recente inspanningen om de situatie te verbeteren. Hij ging bovendien in tegen het advies van het Federaal Voedselagentschap.

Veel steun
Het slachthuis kondigt aan om volgende week maandag opnieuw op te starten. “We zijn opgelucht en blij dat we opnieuw aan de slag kunnen,” zegt CEO Peter Verherstraeten. “We hebben bijzonder veel steun gekregen van onze medewerkers en onze trouwe klanten. Daar zijn we dankbaar voor. We gaan er opnieuw 100 procent tegenaan. Met de positieve instelling die ons kenmerkt, vertrekken we opnieuw. We hebben geleerd uit onze fouten en gaan hard werken om het in de toekomst nog beter te doen.”

Het bedrijf zegt geen schadevergoeding te zullen eisen voor de geleden schade. “We zijn een bedrijf van dialoog, niet van de confrontatie”, klinkt het.