Sociale bouwmaatschappij Zonnige Kempen viert 50-jarig bestaan

CV Zonnige Kempen, de jongste sociale bouwmaatschappij binnen de Vlaamse Maatschappij voor Sociale Huisvesting (VMSW), viert dit weekend haar 50-jarig bestaan.

De nood aan sociale woningen weerklonk in de Zuiderkempen van de jaren ’60 steeds harder. Omdat kwalitatief wonen voor iedereen een basisrecht is, besloten enkele durvers de handen in elkaar te slaan. Onder impuls van het ACW stichten ze op 7 december 1963 Zonnige Kempen. De sociale bouwmaatschappij viert daardoor zaterdag haar vijftigste verjaardag.

In 1963 had de nieuwe maatschappij als doel huisvesting te voorzien voor mensen die het moeilijker hadden op de private woningmarkt. Het werkingsgebied van Zonnige Kempen beperkte zich toen tot de stichtende gemeenten Booischot, Eindhout, Grobbendonk, Herenthout, Herselt, Ramsel, Veerle, Vorselaar, Westerlo en Westmeerbeek.

Hoewel de eerste jaren vooral veel geduld en volharding van de initiatiefnemers zoals Joris Verhaegen, Octaaf Verboven, Nest Vercammen en Karel Stijnen vroegen, trok de maatschappij van in het begin de kaart van de duurzaamheid, de creativiteit en de sociale cohesie. Vijf decennia later verwezenlijkte Zonnige Kempen meer dan 2.237 energiezuinige woningen, diverse inbreidingsprojecten in dorpskernen en enkele nieuwe samenwerkingsverbanden met OCMW’s en CAW. Het werkingsgebied is intussen geëvolueerd tot Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Nijlen, Vorselaar, Westerlo en Zandhoven.