Sociaal akkoord bij Philips over herstructurering

Philips-TurnhoutEen grote meerderheid van de werknemers heeft het sociaal akkoord bij Philips in Turnhout goedgekeurd. Daarbij moeten 354 mensen de onderneming verlaten. Na die ontslagronde zullen bij Philips nog 1200 mensen aan het werk blijven.

Het rommelt al vele maanden bij de producent van hogedrukontladingslampen in Turnhout. De markt is bar slecht en de concurrentie uit lagelonenlanden neemt onverminderd toe. Philips wil de Kempense fabriek daarom afslanken.  In de afgelopen maanden werden in verscheidene fases herstructureringen uitgetekend. Die werden nu globaal bijeengebracht tot één plan.

Het personeel heeft nu in een referendum zijn akkoord gegeven bij de afslanking van de fabriek. 91% van de bedienden en 86% van de arbeiders sprak zich positief uit over een sociaal plan dat naakte ontslagen zoveel mogelijk moet vermijden.

° er zal eerst gekeken worden naar het aantal werknemers dat met brugpensioen kan.

° daar zullen de vrijwillige vertrekken bij opgeteld worden Wie vrijwillig opstapt krijgt een premie.

° vervolgens wordt nog uitgekeken naar een aantal werknemers dat deeltijds wil werken of eventueel tijdskrediet wil opnemen.

Pas daarna zullen een aantal gedwongen ontslagen moeten doorgevoerd worden.

Het sociaal plan loopt tot einde 2014. De regeling voor het vrijwillig vertrek geldt evenwel tot einde 2017.

De vakbonden zijn tevreden over het akkoord. “Op korte tot middellange termijn kan de fabriek van Philips op die manier verder blijven bestaan. We vrezen wel voor de toekomst na 2017”, zei Leo Lauwerysen van LBC-NVK. Collega Serge Seret (BBTK) hoopt dat “de rust nu kan terug keren en dat Philips in Turnhout nu voor een lange tijd gespaard kan blijven.”