Werkzoekenden zonder eigen vervoer uit Meerhout, Geel en Laakdal kunnen sinds 1 oktober voor 2 euro per dag een elektrische fiets huren om te gaan werken of solliciteren. Op die manier worden voor hen bedrijventerreinen bereikbaar waar geen openbaar vervoer rijdt. Het project heeft tot doel hun kansen op werk te verhogen.

Het project kwam tot stand via de werkgroep Alleman Mobiel nadat tal van werkzoekenden aangaven zonder eigen vervoer niet op de bedrijventerreinen te geraken omdat er bijna geen openbaar vervoer is. Als betaalbaar alternatief kwam de werkgroep op het idee om elektrische fietsen te verhuren.

Peters en meters
De naam fosterfiets is niet toevallig gekozen. Organisaties en bedrijven nemen als peter of meter de aankoop en het onderhoud van een elektrische fiets op zich. De Sprong vzw neemt de coördinatie en reparaties van de fietsen voor zijn rekening waardoor het project ook bijkomende tewerkstelling in de sociale economie creëert.

Werkzoekenden die gebruik willen maken van fosterfietsen, kunnen zich melden bij de dienst Werk in Geel of bij de sociale diensten van de OCMW’s van Laakdal en Meerhout.

Het project kwam tot stand met steun van de Provincie Antwerpen, stad Geel, gemeente Meerhout, gemeente Laakdal, PWA Geel, PWA Meerhout, ACV en VormingplusKempen.