Skilpod, dat in Geel kleinschalige woningen fabriceert, investeert tijdens het bouwverlof ongeveer 1,5 miljoen euro in een nieuwe productielijn. Daarmee worden 77 woningen gemaakt die in hun geheel naar het Nederlandse eiland Texel worden verscheept.

Skilpod werd zelf gevraagd door Wooncoöperatie Woontij om deel te nemen aan een wedstrijd voor het bouwen van 30 mobiele woningen. “Er is momenteel een grote woningnood op Texel maar over 20 jaar zal die geminderd zijn”, legt zaakvoerder Filip Timmermans uit. “De woningen krijgen dan een nieuwe plaats. We hebben de wedstrijd gewonnen van 29 Nederlandse bedrijven en bovendien zijn het 77 huizen geworden.”

Via kanaal verscheept
De mobiele woningen meten op de grond 11 op 5,5 meter en hebben een bewoonbaar oppervlak van ongeveer 90 m². Ze worden in hun geheel via het kanaal verscheept naar Texel. “Over een jaar zouden ze er staan, de productie begint over 3 maand. Eerst installeren we nog een nieuwe productielijn van ongeveer 1,5 miljoen euro. Die zal de modules semi-automatisch kunnen produceren.”

6 jaar geleden timmerden de twee zaakvoerders nog zelf de huizen in elkaar. Vandaag stelt Skilpod meer dan 30 mensen voltijds te werk. Recent breidde de oppervlakte nog uit naar 8000 m². “Met de nieuwe lijn wordt de doorlooptijd van de productie korter. Zo houden we genoeg ruimte over. Het komende half jaar zoeken we nog eens een 10-tal extra werknemers.”