De site langs de Keirlandse Zillen in Mol krijgt een stadspark van 1,1 ha omgeven door zorgdiensten, wonen en bijzondere handelszaken. Tenminste, dat zijn de contouren van een masterplan dat het gemeentebestuur liet opmaken voor het gebied ten noorden van het station.

De site was vroeger een tegelfabriek van de Molse industrieel Jos Helsen. In de jaren ’70 verdween de fabriek en raakte de site grotendeels in verval. In de centrale hal is nu een kartingzaak gevestigd, de rest van de 3,4ha grond bevat bouwvallige en ongebruikte constructies. De voorbije 15 jaar kwamen eigenaars met verschillende plannen voor de dag, maar die vonden geen goedkeuring bij het gemeentebestuur.

Dat stelde nu het ontwerpbureau Omgeving aan met de opdracht een masterplan op te stellen voor het gebied ten noorden van de spoorweg. Het voorstel van masterplan vormde voor de privé-eigenaars van de site de basis voor het uitwerken van een mogelijk concreet project. Een blikvanger is het grote gebouw langs de Keirlandse Zillen met de winkels op het gelijkvloers en de zorgdiensten op de eerste verdieping.

Handelszaken
In eerder ingediende plannen was sprake van 20.000m² winkeloppervlakte. Dit werd in het nieuwe masterplan gereduceerd tot ongeveer 8.000 m². Bovendien werd afgesproken dat de minimale vloeroppervlakte per winkel 600 m² moet zijn, waardoor hier andere soorten handelszaken zich zullen vestigen dan de winkels in de bestaande handelskern.

Daarnaast sluit het gemeentebestuur een aantal winkelactiviteiten expliciet uit, zodat de aantrekkingskracht van onze handelskern intact blijft. Een bijkomende compensatie voor de handelskern omvat een investering van 1,5 miljoen euro door de projectontwikkelaar in het bestaande handelscentrum. De projectontwikkelaar koopt minimum 2 leegstaande panden langs de bestaande winkelas, renoveert die en biedt ze opnieuw aan met een aanzienlijke huurkorting.

De plannen zijn vanavond voorgesteld aan geïnteresseerden. Die krijgen de komende weken de kans om hun opmerkingen te geven. Een later goedgekeurd masterplan geeft de projectontwikkelaar de kans om zijn ontwerpen verder uit te werken.