Technologiebedrijf Sioux Embedded Systems uit Herentals heeft zijn software ingenieurs getraind in het gebruik van een AED-toestel en het geven van hartmassage. Ze deed daarvoor een beroep op Heartsaver vzw. De onderneming schafte onlangs een AED-toestel aan, waarmee de kans op overleving bij een hartstilstand aanzienlijk is.

Filip Eykens, managing director Sioux in België: “We zijn inmiddels een bedrijf met bijna 50 medewerkers en veiligheid en gezondheid staan hoog in het vaandel bij ons. Elk jaar zijn er in België zo’n 11.000 slachtoffers van een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een eigen AED is onontbeerlijk bij een bedrijf van deze omvang.”

Kennis delen
“Daarnaast stellen we de AED ook beschikbaar voor andere bedrijven in het gebouw. We kozen specifiek voor Heartsaver omwille van hun aanpak in combinatie met het leveren van een goede training. Dit is ook een belangrijk speerpunt binnen ons bedrijf: kennis delen en vergaren. Met behulp van deze oefenavond zijn onze software ingenieurs nu in staat om in de toekomst levens te kunnen redden met behulp van een AED en/of reanimatie.”

Aantal verdubbelen
Luc Ketele, Heartsaver vzw: “Vandaag is de overlevingskans van een hartstilstand in België minder dan 10%. Dit hoeft zo niet te zijn. Door binnen 5 minuten te starten met reanimatie en defibrillatie kan je de overlevingskans verhogen tot 60 à 70%. Het is dan ook cruciaal dat het aantal AED’s in België zo snel mogelijk verdubbelt.”

Sioux Embedded Systems in Herentals maakt deel uit van Sioux-groep met hoofdkantoor in Eindhoven en met meer dan 500 ingenieurs in dienst.