Op de site van mineralenproducent Sibelco in Dessel is een nieuwe installatie voor de productie van cristobaliet in gebruik genomen. De grondstof wordt voornamelijk gebruikt voor het vervaardigen van composietmaterialen en de wereldwijde vraag stijgt sterk. Het bedrijf investeerde 15 miljoen. “Hiermee bevestigen we onze verankering in de streek”, zegt country manager België Mark Stulens.

Sibelco beschikt al sinds 1995 in Dessel over een cristobalietinstallatie. In 2013 werd er binnen Sibelco Group ook 1 in Spanje opgestart en nu is er de forse uitbreiding in Dessel. De nieuwe oven heeft een jaarcapaciteit van 60 tot 70.000 ton. Daarmee bevestigt het concern zijn plaats in de top-3 wereldwijd voor de productie van cristobaliet.

De investering is ingegeven door de stijgende vraag naar hoogwaardige en veredelde producten, zoals cristobaliet, voor engineered stone. “Deze installatie was er nooit gekomen zonder onze klanten”, benadrukt Ilse Kenis, vice president global business and strategic marketing voor Sibelco Group. “Hun behoeft naar functionele oplossingen lag aan de basis van de bouw van deze oven.” Klanten voor de grondstof bevinden zich wereldwijd.

1.500 graden
In de nieuwe installatie wordt het witzand, afkomstig van winningen in de streek, verhit tot 1.500 graden. Daardoor transformeert het kwartszand zich naar cristobaliet. De bouw nam precies een jaar in beslag. “De nieuwe installatie is veel energie-efficiënter, veroorzaakt een lagere uitstoot, de productkwaliteit is beter en er is minder materiaalverlies in de oven”, somt Mark Stuelens op.

Het bedrijf benadrukt de vlotte samenwerking met de gemeenten Dessel en Mol en met de provincie op het vlak van de vergunningen. De Vlaamse overheid verleent alles samen 1 miljoen euro innovatie- en investerings- en opleidingssteun. Sibelco stelt in Dessel 170 mensen te werk. Wereldwijd is het concern actief op meer dan 240 locaties en met 10.000 medewerkers.