Sibelco Benelux maakt deel uit van succesvolle groep

groeve sibelcoSibelco Benelux, met administratieve hoofdzetel in Dessel, is een onderdeel van de internationale groep van het Antwerpse grondstoffenbedrijf. Met een omzet van 2,4 miljard euro, een stijging van 8 procent, kijkt het management van Sibelco terug op een vrij positief boekjaar 2012. De topman, de Amerikaan Kevin Crawford heeft het over “een degelijk boekjaar, ondanks de niet al te makkelijke economische omstandigheden.” De internationale hoofdzetel in Antwerpen huisvest één van de grootste bedrijven van Vlaanderen. Eén van de oudste ook, want Sibelco werd gesticht in 1872 en heeft zich al die jaren sterk gepositioneerd op de mineralenmarkten.

Met zowat 9000 personeelsleden, waarvan 300 bij Sibelco Benelux, en 245 productievestigingen verspreid over de hele wereld profileert Sibelco zich als een zandwinningsgroep. Vandaar dat de roots van het bedrijf als Sablières et Carrières Réunies ook in de Kempen liggen. De fabrieken van Dessel, Mol, Lommel en Maasmechelen draaien nog altijd mee in de productiecyclus. Sibelco is ook gespecialiseerd in andere mineralen die dan hun toepassing vinden in de glassector, de keramiekproductie en de metaalgieterijen. Ze worden ook verwerkt in vulstoffen, in de bouw, in de chemie en in de elektronische industrie.

De verkoop aan mineralen liep in 2012 vrij goed in de energiesector en in de gieterijen maar in de bouw en de elektronica ging het minder vlot. Ook de glasbedrijven namen minder grondstoffen af. Ondanks de latente moeilijke marktomstandigheden bleef Sibelco goed verdienen. De kasstroom liep op tot liefst 600 miljoen euro. De nettowinst werd afgehamerd op 215 miljoen euro. De omzetstijging van 8 procent is voor een stuk ook toe te schrijven aan de overname van het Australische QMAG. QMAG is een belangrijke producent van magnesia.

Sibelco is destijds opgezet door Stanislas Emsens. Zijn nazaten in de familie Emsens hebben nog altijd de meerderheid van de aandelen in de groep in handen.

Verwant en interessant: