Shire-Movetis zorgt voor begeleiding tijdens jobzoektocht

Shire-MovetisEind mei sluit het farmaceuticabedrijf Shire-Movetis op de Veedijk in Turnhout definitief de deuren. De Brits-Ierse firma zet zich tot die dag nog wel intensief in om mee te zoeken naar een nieuwe toekomst voor de 64 bedienden die moeten vertrekken. Dinsdag namen zo’n 35 medewerkers die eind mei moeten vertrekken, deel aan een jobbeurs. “Wij zijn altijd een bedrijf geweest dat niet bij de pakken bleef zitten, maar de zaken zelf in handen nam. Dat hebben we nu dus ook gedaan met deze jobbeurs”, vertelt Ingrid Jansen, communicatiemanager Shire-Movetis. “Een sluiting is altijd slecht nieuws, maar wij hebben hier in Turnhout vrij snel gezocht naar de juiste aanpak. We willen in schoonheid eindigen en dat is door elkaar te helpen.”

De sluiting komt er 3 jaar nadat het Ierse Shire Movetis, een spin-off van het pharmaconcern Janssen Pharmaceutica uit Beerse, overnam. Die overname kostte het Ierse bedrijf toen 428 miljoen euro. Met het idee van een jobbeurs nam het bedrijf ondermeer contact op met VKW en VOKA, waar het initiatief positief werd onthaald. “Je hoort blijkbaar niet vaak dat er zo’n initiatief wordt genomen.” In totaal werden 22 bedrijven aangetrokken voor de jobbeurs. Zij konden zich eerst voorstellen om nadien individuele gesprekken aan te knopen met de aanwezige werknemers. Onder die aanwezige bedrijven waren enkele headhunters en interimkantoren, maar ook grote Kempense bedrijven zoals Janssen Pharmaceutica, Genzyme en Tormans.

Een jobbeurs op de eigen werkvloer is voor alle partijen een positieve zaak. De aanwezige bedrijven hebben op het moment van de sfeer geproefd hoe er als groep bij Shire-Movetis wordt gewerkt. “Het is een totaal andere manier dan als werkzoekende in een vreemde omgeving terecht te komen. Hier zijn de medewerkers thuis en kunnen de potentiële werkgevers meteen zien hoe ze functioneren.”

Er zijn alvast positieve gevolgen aan deze jobbeurs. “Ik heb al enkele medewerkers gesproken die positieve introductiegesprekken achter de rug hebben. De werknemers houden er dus een positief gevoel aan over, want het is voor hen duidelijk dat er genoeg mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt.” Ook de dagen na de jobbeurs lieten nog vele bedrijven aan Shire-Movetis weten welke vacatures ze hebben voor de getroffen werknemers. Het Turnhoutse bedrijf wil ook de laatste weken nog in een positieve sfeer doorbrengen. Zo is er samen met Jean-Bosco Safari een lied gemaakt over het afscheid van Shire-Movetis, dat ongetwijfeld zal weerklinken tijdens de laatste dagen eind mei.