Twee sherry’s uit het assortiment van wijnhandel La Buena Vida uit Mol, specialist in Spaanse wijnen, reizen dit weekend mee naar de topgastronomie wedstrijd Copa Jerez in Spanje. Het Belgische team, dat bestaat uit sommelier Glen Ramaekers en sous-chef Robin Leypoldt van restaurant Humphrey in Brussel, selecteerde de flessen uit een groot aanbod van sherry’s. Copa Jerez is een internationale wedstrijd die landenteams uitdaagt om de beste sherry’s met de fijnste gerechten te combineren.

Dinsdag 13 juni zullen 7 landenteams van over heel de wereld proberen de trofee Copa Jerez mee naar huis te nemen. Naast het Belgische team zijn onder meer The Ritz Londen en En Rama in New York, het beste Spaanse restaurant in de VS, geselecteerd. Een team van een sommelier en een chef moet 3 verschillende Jerez-wijnen – lees: sherry’s – combineren met evenveel gerechten. Bij de beoordeling wordt de nadruk gelegd op het samengaan van wijn en gerecht.

Kleine domeinen
“Wij boden een aantal flessen uit ons assortiment aan het Belgische team aan en 2 daarvan werden weerhouden, op een totaal van 3”, meldt Johan Sterckx, medezaakvoerder van La Buena Vida. “De geselecteerde sherry’s zijn afkomstig van kleine, familiale domeinen. Het ene bottelt nog maar 20 jaar onder eigen naam, hoewel het al sinds 1824 bestaat.”

Sommelier Glen Ramaekers haalde al 2 keer de finale van Beste Sommelier van België en werkte jaren voor de Mechelse wijnzaak Swaffou. Kok Robin Leypoldt verdiende zijn strepen bij de Nederlandse 3-sterrenzaak De Librije. Samen worden ze voor de wedstrijd gecoacht door Yannick Van Aeken, mede-eigenaar van restaurant Humphrey en voorheen sous-chef bij Noma in Kopenhagen. De Belgische voorrondes werden georganiseerd door Vino Magazine, dat ook de beurs Megavino in Brussel organiseert.

La Buena Vida heeft een 35-tal sherry’s in zijn assortiment, afkomstig van 3 wijnhuizen, en beschikt daarvoor over de exclusiviteit voor België. “We zijn uiteraard bijzonder vereerd dat 2 van onze sherry’s werden uitverkozen”, aldus nog Johan Sterckx.