wim heylenHerentalsenaar Wim Heylen, voorzitter van Groep Heylen, heeft in Geel een boerderij en 8 hectare grond gekocht om er de speciale tarwesoort Durum te verbouwen. Daarmee wil hij als eerste Belgische pasta produceren en op de markt brengen. Niet toevallig ontvouwde hij vandaag zijn plannen, de dag waarop België zijn eerste EK-match speelt tegen Italië.

Een gek plan? Op het eerste gezicht wel. “Durum is een harde tarwesoort die nog niet in België wordt geteeld”, legt Wim Heylen uit. “Eigenlijk is het daarvoor in ons land te nat en niet warm genoeg. Anderzijds, de Kempen is het warmste gebied van het land en er is zandgrond, die goed water doorlaat. We gaan dit najaar een aantal proefvelden inzaaien en hopen eind 2017 onze eerste pasta in een klein volume op de markt te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken. Dit wordt een nieuw Kempens streekproduct.”

Proefboerderij
Heylen nam eind vorig jaar de firma RVDP over en verhuisde die naar Herentals. De groothandel voert onder meer pasta in en levert die aan de industrie, foodservice en de retail. Via dit bedrijf zal de Belgische pasta worden verdeeld.

De bestaande boerderij in het gehucht Larum wordt afgebroken en er verschijnt een nieuwbouw die wordt ingericht als proefboerderij met labo’s, een testkeuken en opslag. Heylen gaat op zoek naar een landbouwingenieur om de zaak te runnen.

“Dit is geen bevlieging”, geeft de ondernemer nog mee. “Het komt er nu op neer om de juiste rassen te vinden die hier het beste gedijen. En we gaan na een tegenslag van 1 jaar niet opgeven. De intentie bestaat erin om later samen te werken met andere boeren in de streek.” Voor de verkoop van de pasta zal RVDP zich exclusief richten op de Belgische markt. Het project loopt in samenwerking met de Thomas More-hogeschool.