Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol heeft vandaag een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend met Kaeri, het Korea Atomic Energy Research Institute. Dat gebeurde tijdens de economische missie in de Republiek Korea in aanwezigheid van prinses Astrid en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem.

Kaeri ligt in Daejon en is de grootste instelling voor nucleair onderzoek van de Republiek Korea. Net zoals het SCK ligt ze aan de basis van de nucleaire technologie en kerncentrales in het land. Sinds enkele jaren staat Kaeri op de internationale scène met een multifunctionele onderzoeksreactor die is afgeleid van de Hanaro-reactor, vergelijkbaar met het SCK en zijn innoverende onderzoeksinfrastructuur Myrrha.

Verschillende domeinen
Verschillende jaren al werken beide samen op het vlak van innovatie in kernonderzoek. Naast opleidingen focust de nieuwe samenwerkingsovereenkomst op het stimuleren en versnellen van het onderzoek naar een nieuwe generatie radio-isotopen voor kankerbehandelingen en de ontwikkeling van nieuwe methodes voor het beheer van hoogactief kernafval. Belgische teams zullen ook meewerken aan de ontmanteling van een Koreaanse reactor, die dit jaar wordt stilgelegd.

“Het delen van kennis is absoluut noodzakelijk voor de vooruitgang van nucleair onderzoek. Dankzij het samenbrengen van de expertise van onze beide centra zullen wij de ontwikkeling kunnen versnellen van oplossingen voor de verbetering van de veiligheid van nucleaire installaties en bijdragen aan een gepersonaliseerde geneeskunde”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK.