Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol krijgt het ICERR-label van het Internationaal Atoomagentschap (International Atomic Energy Agency). Het SCK is het 3de instituut ter wereld, na Frankrijk en Rusland, dat dit unieke label voor een periode van 5 jaar mag ontvangen.

De officiële uitreiking gebeurde gisteren in aanwezigheid van Yukiya Amano, directeur-generaal van het IAEA, tijdens de 61ste algemene conferentie in Wenen.

“Het ICERR-programma helpt IAEA-lidstaten toegang te krijgen tot de allernieuwste faciliteiten zodat ze hun doelstellingen bereiken voor nationaal nucleair onderzoek, ontwikkeling en ontplooien van competenties”, zei Yukiya Amano op de officiële uitreiking. “Dankzij geavanceerde opleidingen kan ICERR kennis stimuleren, nucleaire vaardigheden verder ontwikkelen en een nucleaire veiligheidscultuur opbouwen.”

Rolmodel
“Onze infrastructuur en unieke expertise zijn erkend door de hoogste internationale overheid in atoomenergie. Deze heeft ons als onderzoekcentrum de status van rolmodel gegeven voor de komende jaren. Ongetwijfeld zal deze erkenning de zichtbaarheid van het SCK nog versterken en leiden tot de realisatie van nieuwe projecten”, aldus Eric van Walle, directeur–generaal van het SCK.

Het SCK telt meer dan 750 medewerkers en is 1 van de grootste onderzoeksinstellingen van België. 40% van de uitgaven en investeringen wordt gedekt door steun van de federale overheid, de overige 60% haalt het centrum uit eigen inkomsten.