SCK investeert 40 miljoen in BR2-reactor

Prinses Astrid en Eric Van Walle.

Prinses Astrid en Eric Van Walle.

Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol heeft een onderhouds- en moderniseringsoperatie voor de BR2-reactor afgerond. Daarmee is de onderzoeksreactor klaar om nog minstens 10 jaar medische radio-isotopen te produceren, die nodig zijn bij kankeropsporing en –behandeling. De investering bedraagt 40 miljoen euro. Prinses Astrid woonde de officiële heropstart bij.

Het ‘refurbishment’ nam 16 maanden in beslag. In die periode werd de matrix, het hart van de reactor, vervangen. Zoals gepland werd de reactor weer opgestart in juli jl. en die heeft intussen 2 productiecycli van medische radio-isotopen achter de rug.

7 miljoen onderzoeken
In de nucleaire geneeskunde worden radio-isotopen gebruikt voor de diagnose en de behandeling van bepaalde ziekten, waaronder kanker. Elk jaar worden bijna 7 miljoen onderzoeken uitgevoerd dankzij de Belgische productie. Naast de radio-isotopen produceert BR2 ook 25 % van de wereldvraag aan gedopeerd silicium, een halfgeleider

die wordt gebruikt in elektronische componenten voor onder meer hybride auto’s, windturbines, zonnepanelen, … Als een van de krachtigste en meest flexibele onderzoeksreactoren ter wereld is BR2 betrokken bij een groot aantal onderzoeksprogramma’s rond de veiligheid van materialen en nucleaire brandstoffen, en bij het Europese kernfusieprogramma.

Strijd tegen kanker
“Dankzij deze refurbishment kan BR2 zijn essentiële rol op technologisch vlak verzekeren om de nucleaire veiligheid van vermogensreactoren te blijven garanderen en tegemoet te komen aan de groeiende internationale vraag naar medische radio-isotopen. De reactor is ook in staat om nieuwe types radio-isotopen te produceren die de vooruitgang van de nucleaire geneeskunde ondersteunen in de strijd tegen kanker. Bij de lancering in 1961 was BR2 een wereldprimeur; dankzij deze renovatie behoudt hij zijn internationale reputatie van geavanceerde onderzoeksinfrastructuur”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK.