3 melkschapenbedrijven hebben een samenwerkingsverband opgericht. Het gaat om Het Vaneleke uit Merksplas, Glorienberg uit Retie en De Schaapskooi uit Lichtaart. Onder de merknaam Kempische Schapenzuivel brengen ze zelfgemaakte yoghurt, platte kaas, harde kazen, enz. op de markt.

“Ik ben ook nog schaapscheerder en kom bij heel wat collega’s”, doet Benny De Busser van De Schaapskooi het verhaal. “Ook bij Het Vaneleke, waar ze een ijssalon uitbaten en andere zuivelproducten maken. Het probleem is dat een schaap geen heel jaar melk geeft. Daarom hebben we nu met 3 de handen in mekaar geslagen om het jaarrond melk te produceren zodat we een constante productie kunnen garanderen.”

Productiekosten drukken
Op dit moment wordt dagelijks een 50-tal ooien gemolken maar vanaf eind april worden er dat een 100-tal. Een schaap geeft 1,5 tot 2 liter per dag. Ter vergelijking: voor een geit is dat 3 tot 3,5 l/dag, een melkkoe een 20-tal liter. De productie van de zuivelproducten gebeurt bij Het Vaneleke. “Zij hebben al de installaties”, legt Benny De Busser uit. “Door samen te werken kunnen we de productiekosten drukken.”

Kempische Schapenzuivel kiest voor de korte keten en levert aan buurderijen, voedselteams en buurtwinkels. Daarnaast willen de initiatiefnemers aanwezig zijn op evenementen. “Onze ambitie is rustig te groeien en dit met 3 te blijven doen, zonder extra personeel. Verder willen we onze naamsbekendheid vergroten.”

Waarom we schapenmelk zouden moeten drinken? “Het is een zeer gezond product en zacht van smaak, iets zoeter ook. Het vormt een alternatief voor mensen met een allergie voor koemelk omdat het lactose-arm is. De melk bevat bovendien veel vitamine A en D en heeft een hoger eiwitgehalte dan koemelk.”