schaatsbaanNa 40 jaar sluit Schaatsbaan Turnhout op 27 maart definitief de deuren. De doorslaggevende factoren zijn de dalende interesse van het grote publiek in schaatsen en de stijgende exploitatiekosten.

In 2009 investeerde Schaatsbaan Turnhout fors in hernieuwbare energie. Met 1.200 zonnepanelen was de Schaatsbaan de eerste ‘groene’ ijsbaan in Europa. Deze investering leidde tot een besparing op de energiefactuur tot 40%. Maar door grillige weersomstandigheden en warme winters zijn de kosten voor de Schaatsbaan voor water, elektriciteit en gas in 10 jaar tijd verdrievoudigd.

Spijtige beslissing
Deze hoge exploitatiekosten en de algemeen dalende interesse in schaatsen bij het grote publiek zorgden dit winterseizoen voor bijna 10 000 bezoekers minder dan vorig schaatsseizoen. Of een omzetdaling van 37%. Nuchtere cijfers die hebben geleid tot een rationele beslissing. “We sluiten de deuren”, bevestigt zaakvoerder Tom Broeckx, die de besturen van de sportclubs gisteravond heeft ingelicht. “Uiteraard vinden we het een spijtige beslissing voor de sportclubs en onze klanten. Al die jaren hebben we de Schaatsbaan uitgebaat uit liefde voor de sport.”

De laatste schaatsdag in Turnhout is zondag 27 maart. En wat dan met Schaatsbaan Turnhout? Ondernemer Tom Broeckx gaat op zoek naar een andere piste voor de Schaatsbaan. “De sluiting is een realiteit. Maar liever vooruitblikken dan blijven stilstaan bij deze omstandigheden. We bekijken in alle sereniteit wat de mogelijkheden zijn. Met als uitgangspunt dat de nieuwe bestemming een meerwaarde is voor de inwoners van Turnhout en omgeving.”