SAS Koffie maakt voor ieder exportland andere koffie

Dominic en herman sasSinds 1947 wordt er door het familiebedrijf SAS uit Beerse koffie geproduceerd in de Kempen. Onder druk van de schaalvergroting is de export ondertussen toegenomen tot ongeveer de helft van de productie. Toch moet het bedrijf rekening houden met een verschillende smaak naargelang het exportland. “Hoe noordelijker je gaat, hoe lichter en acider de koffie die men drinkt”, verklaart Dominic Sas, directeur operations bij SAS Koffie. “Als je naar het zuiden kijkt, dan wordt de koffie donkerder en zwaarder. Daar moet je wel rekening mee houden anders kom je in die landen niet aan de bak.”

De export naar de verschillende afzetmarkten is bij SAS Koffie uit Beerse in de eerste plaats op gang gekomen dankzij de filters en koffiepads. Nadien wordt het gamma in de exportlanden dan uitgebreid. “Meer dan één vierde van onze productie wordt geëxporteerd naar Frankrijk, wat voor ons een belangrijke afzetmarkt is”, vertelt Sas.

Bij de export van koffie komt nog heel wat meer flexibiliteit kijken. Dominic Sas: “Wij cateren ook aan cruiseschepen. Dat betekent dat er soms vandaag wordt gebeld en dat er volgende week 30 ton koffie in Miami moet staan, want daar komen dan de boten aan.”

“We willen onze export de komende jaren nog versterken en verder uitbreiden”, vertelt Dominic Sas. “Sinds kort leveren we fairtrade koffie aan Schotland in de vorm van espressopads.”