De Franse farmareus Sanofi, die in 2011 het Geelse Genzyme overnam, heeft vanavond de prestigieuze Foreign Investment Trophy gewonnen. De onderneming kreeg de onderscheiding voor een investering van 300 miljoen in de Kempense vestiging.

De prijs werd voor het 5de jaar op rij uitgereikt door Flanders Investment & Trade (FIT). Dat wil hiermee het belang onderstrepen van buitenlandse investeringen als een motor van de Vlaamse economie en een bron van tewerkstelling.

Ter waarde van 300 miljoen euro breidt Sanofi momenteel zijn biotechfabriek in Geel uit. Die krijgt naast 100 nieuwe medewerkers ook 8000 m2 extra productieruimte voor de vervaardiging van zogenaamde ‘monoklonale antilichamen’. Op hun beurt worden die gebruikt als een actief bestanddeel in de nieuwste generatie geneesmiddelen. “De voorbije 15 jaar werd hier ruim 900 miljoen geïnvesteerd”, zegt Gunther Pauwels, general manager van de Sanofi-site in Geel. “Ook na deze investeringsronde is er nog ruimte voor uitbreiding.”

Engagement in Vlaanderen
“De Foreign Investment Trophy is een blijk van erkenning en waardering voor hun engagement in Vlaanderen”, zegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT. “Buitenlandse investeringen zijn een belangrijke motor van onze economie. Niet alleen creëren ze extra werkgelegenheid, ze trekken op hun beurt vaak ook andere buitenlandse investeerders over de streep. Zo investeerden buitenlandse bedrijven vorig jaar nog 1,87 miljard euro in Vlaanderen: goed voor 198 nieuwe projecten en 4260 extra jobs.”

Tijdens dezelfde plechtigheid mocht Wouter De Geest, de topman van BASF Antwerpen, de Lifetime Achievement Trophy in ontvangst nemen. Christian Jebsen, CEO van de Noorse houtproducent Kebony, kreeg de titel van Newcomer of the Year.