WP_20130528_002Vanaf 1 juni wordt het assortiment van Sjokolaa in Balen uitgebreid met bierpralines. De pralines worden gevuld met het bier van Balenaar Norman Sterkens, dat hij naar zichzelf genoemd heeft: NORMAN. “Als zytholoog (officiële benaming voor bierkenner of biersommelier) wou ik ook iets doen met de combinatie bier en gastronomie”, vertelt Sterkens tevreden. Enige tijd geleden kwam hij in contact met Jasmine van Sjokolaa in Balen. “Het toeval wil dat Jasmine met het idee liep om dit jaar tegen vaderdag bierpralines te maken. Er werd direct geëxperimenteerd met mijn bier en de resultaten waren verbluffend.”

De ervaring van Jasmine Van Olmen kwam ook van pas. Sinds 2009 biedt ze bij Sjokolaa in Balen een uitgebreide selectie huisbereide ambachtelijke pralines en handgevormde truffels, zonder toegevoegde bewaarmiddelen, aan.

Norman Sterkens stelde op de Balense jaarmarkt zijn bier NORMAN, voor aan het publiek. Ondertussen is het verkrijgbaar in enkele drankhandels in Balen, Mol en Geel. “Dertien jaar geleden ben ik begonnen als thuisbrouwer na een cursus bierbrouwen”, blikt hij terug. “Met veel passie voor het brouwvak heb ik me regelmatig bijgeschoold. Zo kreeg ik in oktober in het Brouwerhuis in Brussel het diploma van Zytholoog overhandigd door de directeur van de vereniging van Belgische bierbrouwers.” Voor dit diploma volgde Norman Sterkens gedurende 2 jaar een avondcursus.

Sterkens wou zijn eigen bier ook zelf brouwen, maar dat was niet eenvoudig. “Vele brouwerijen maken er geen probleem van om een bier te brouwen naar het recept van iemand anders, maar ik wou het zelf doen.” Bij brouwerij De Vlier te Holsbeek vond hij in meesterbrouwer Marc Andries een goede partner om het bier te brouwen in de ketels van de brouwerij.

De bierpralines zijn zowel bij Sjokolaa als bij Norman verkrijgbaar. Op 1 september zal Norman Sterkens ook een tweede bier presenteren. Met het proefbrouwsel van dat bier zijn Jasmine en Norman al volop aan het experimenteren om een bijhorende bierpraline te maken.