Ruwbouw vergrote rijstfabriek Olen staat er

marsDe werken voor de uitbreiding van de rijsfabriek bij Mars Belgium in Olen lopen perfect op schema. Met een investering van zowat 18 miljoen euro wil het Amerikaanse voedingsbedrijf de productiecapaciteit van zijn Kempense fabriek opvoeren van 90.000 naar 115.000 ton rijst.

Uncle Ben’s en Suzy Wan doen het uitstekend. Beide rijstmerken controleren een groot gedeelte van de Europese markt. Maar het kan nog altijd beter, heet het bij Mars Belgium. Vandaar de productieverhoging voor langkorrelrijst. Daartoe worden in Olen twee nieuwe gebouwen opgetrokken. Een daarvan tot 30 meter hoog, op een heel brede basis. “We lopen goed op schema”, zegt technical manager Chris Baeyens. “De nodige vergunningen zijn allemaal bijzonder vlot binnengekomen. De ruwbouw is dan ook praktisch helemaal klaar. Zo’n 30 tot 50 bouwvakkers hebben elke dag op een hoog tempo gewerkt. In de komende weken gaan we de machines installeren. Op die manier kunnen we tijdens de zomermaanden beginnen proefdraaien om dan in het najaar definitief op te starten.”

Mars Belgium werkt in Olen met pakweg 150 personeelsleden. Voor de bezetting van de bijkomende productie-eenheden zijn ondertussen vijf bijkomende operatoren aangeworven. Die zijn ondertussen al aan hun opleiding toe.

Olen draait nagenoeg voor 95% voor de export. Het is op die manier ook de grootste rijstfabriek van Mars Belgium buiten Amerika.

Mars Belgium heeft van duurzaamheid en CO2-neutraliteit absolute prioriteiten gemaakt. Ook in de uitwerking van het investeringsproject. Tegen 2020 zal de hele site van Olen op die manier CO2-neutraal zijn.

Kris Baeyens is er van zijn kant als site technical manager nog bijzonder trots op dat “Mars Belgium op de vijfde plaats eindigde voor bedrijven met minder dan 500 werknemers in de competitie van de Vlerick Management School voor de “great places to work.” We zijn tevens het beste productiebedrijf.”