Royal Chocolates exporteert naar 86 landen

chocolaatjesRoyal Chocolates uit Mol werkt voor 99% voor de internationale export. Het bedrijf van Jan en Kris Van Dyck produceert dunne chocoladeblaadjes die in allerlei zoete creaties kunnen verwerkt worden. De onderneming werd opgestart in 1993.

Pringles kent toch iedereen, zegt Jan Van Dyck. “Wij kwamen op de idee om in plaats van knisperige chips, chocoladeblaadjes te maken, een concept dat in de loop van de jaren heel goed aansloeg. Wij werken evenwel hoofdzakelijk voor private label. Onze productie gaat nagenoeg helemaal de grens over, naar liefst 86 verschillende landen. In Amerika hebben we een eigen verkoopvestiging.”

Toch is de markt heel erg moeilijk. De verkoopcijfers gaan niet altijd in opgaande lijn, ze  kunnen bijwijlen heel erg schommelen. Zoals nu weer in Zuid-Europa bv. Statistieken die op een daling van 30% wijzen. “Wij moeten daarom met onze distributeur permanent uitkijken naar nieuwe marktmogelijkheden. Zoals nu weer Taiwan bv. Wij gaan naar internationale beurzen om nieuwe klanten te overtuigen van onze kwaliteit.”

De verkoop aan enkele grote supermarktketens legt onderhand een stevige basis onder de ontwikkelingen. Alhoewel ook deze markt zelden stabiel blijft.

Nog zo’n probleem: alhoewel Royal Chocalates octrooien heeft voor zijn chocoladeproductie worden de kleurrijke doosjes en hun inhoud toch geregeld schaamteloos gekopieerd. Dan moeten er weer processen volgen.

“We doen ondertussen verder”, zegt Jan Van Dyck. “We draaien nu op zo’n 260 shiften. 5600 chips per minuut, 2600 ton chocolade op jaarbasis. Maar we moeten altijd  uitkijken.”

Bij Royal  Chocolates werken vandaag 15 man.