Rotary Turnhout laat jongeren kennismaken met beroepen

beroepenbeursDonderdag 12 november organiseert Rotary Turnhout samen met de zusterclub uit Arendonk voor de tweede keer een Beroepenbeurs. Laatstejaars uit het secundair onderwijs kunnen er de hele avond praten met professionals die getuigen over hun beroep. Ze worden verwacht in de Thomas More Hogeschool in Turnhout.

“We verwachten dit jaar net als vorig jaar zo’n 300 leerlingen. Die komen van alle middelbare scholen van Turnhout en van St.-Clara uit Arendonk. De leerlingen kunnen een keuze maken uit 67 verschillende beroepen,” zegt Emiel Peeters, voorzitter van Rotary Turnhout. De beroepen werden samengebracht in vijftien clusters zoals gezondheidszorg, industrie, onderwijs, grafische sector, bouw, talen en communicatie en zelfs artistieke beroepen. Er zullen in totaal 77 ambassadeurs hun beroepstak komen uitleggen.

“Het unieke aan zo’n beroepenbeurs is het informele karakter”, benadrukt Peeters. “De jongeren kunnen vrijuit praten in kleine groepjes. Vragen staat vrij. Doel is dat ze een job kiezen die hen passioneert, maar waarvan ze ook de kansen op de arbeidsmarkt realistisch kunnen inschatten.”

“De leden van Rotary Club Turnhout alsook de professionals zetten zich dan ook belangeloos in voor de beroepenbeurs”, vult commissievoorzitter Hilde Brouns aan.

Dienst aan de jeugd
Rotary Turnhout onderstreept dat dienst aan de jeugd past in de missie van de serviceclub. De organisatie biedt heel wat mogelijkheden voor jongeren die in het buitenland willen studeren of willen deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s. Zo zijn er korte vakanties maar ook studiebeurzen voor volledige opleidingen. Op de beroepenbeurs worden deze formules – die nog weinig bekend zijn bij het grote publiek – aan de jeugd voorgesteld.