Mollenaar Ronnie Leten heeft opnieuw een topfunctie in Zweden te pakken. Hij wordt voorgedragen als de nieuwe bestuursvoorzitter van het telecomconcern Ericsson. Begin dit jaar gaf hij zijn ontslag als CEO van een andere Zweedse industriereus Atlas Copco.

De vermogende Zweedse familie Wallenberg heeft belangen in concerns als Atlas Copco, Ericsson en Electrolux. Van deze laatste was Leten al 3 jaar voorzitter van de raad van bestuur. Die functie ruilt hij in 2018 in voor die van voorzitter van Ericsson, tenminste wanneer de aandeelhoudersvergadering daarvoor het licht op groen zet. Maar daar worden in principe geen problemen verwacht. De voordracht gebeurt door de belangrijkste aandeelhouders.

“Ronnie Leten heeft een belangrijke track record wanneer het aankomt op waardecreatie”, zegt Johan Forssel, het hoofd van Ericssons nominatiecomité. “Daarnaast heeft hij een significante ervaring in het digitaliseren van belangrijke operaties.”

In zwaar weer
Ericsson telt 109.000 medewerkers maar gaat door een moeilijke periode door de concurrentie van het Finse Nokia en het Chinese Huawei. De omzet gaat flink achteruit, zo ook de beurswaarde. Het nettoresultaat kwam de voorbije 4 kwartalen uit onder nul. Het bedrijf stelde al een nieuwe CEO aan en de aanstelling van Ronnie Leten is een volgende stap.

Verder blijft de Kempenaar voorzitter van Epiroc, een afsplitsing van Atlas Copco die zich specialiseert in machines voor de mijnbouw. Die afsplitsing bracht Leten zelf tot stand in de periode dat hij er CEO was.