Kempenaar Ronnie Leten stapt op als CEO van de Zweedse industriereus Atlas Copco. Hij wordt opgevolgd door Mats Rahmström. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Leten heeft zelf gevraagd om het bedrijf te verlaten. Hij werd geboren in Beverlo maar verhuisde later naar Mol voor hij de oversteek maakte naar Zweden. De 60-jarige Leten was sinds 1985 aan de slag bij de onderneming en bekleedde er diverse posities tot hij op 1 juni 2009 directeur en CEO werd.

“Acht jaar is genoeg geweest”, zei hij op een persconferentie in Stockholm. “Een bedrijf mag niet afhangen van één persoon. Het dak van een huis vervang je best wanneer de zon schijnt. Dat is nu ook bij ons van toepassing. Wanneer je te lang aan boord bent, riskeer je dat kandidaat-opvolgers hun heil anders gaan zoeken.” Verder kondigde hij aan dat hij halfweg dit jaar opnieuw naar België zal verhuizen. Of dat opnieuw Mol wordt, staat nog niet vast. En daarnaast wil hij weer meer gaan fietsen.

Prominente prijzen
In 2013 werd Ronnie Leten uitgeroepen Trends Manager van het jaar. In 2015 werd hij opgenomen in de prestigieuze Galerij der Prominenten van Voka Antwerpen-Waasland en in 2016 ontving hij de Ondernemersprijs Herman Dessers van Voka Limburg.

Atlas Copco is in 182 landen actief en stelt ongeveer 45.000 mensen te werk. In ons land heeft het bedrijf vestigingen in Hoeselt en Wilrijk, samen goed voor 3.200 werknemers.

Tegelijk met het aftreden van Leten maakte Atlas Copco zijn voornemen bekend om de groep in twee te splitsen: een nieuw bedrijf dat focust op de mijnbouwactiviteiten en het bestaande Atlas Copco, dat focust op de industriële activiteiten.