Ex-CEO van Atlas Copco Ronnie Leten is na een verblijf van 8 jaar in Zweden recent teruggekeerd naar zijn vroegere woonplaats Mol. Samen met een andere Kempenaar, sportcoach Paul Van Den Bosch, schreef hij het boek Act like a coach. Insteek van het verhaal: er zijn veel parallellen tussen de sport- en de bedrijfswereld.

Leten kondigde begin dit jaar verrassend zijn vertrek aan bij Atlas Copco. Hij blijft wel voorzitter van NewCo, een afgesplitste divisie van de Zweedse multinational. Daarmee brengt hij 1 van zijn eigen adviezen uit het boek in de praktijk: blijf niet te lang. “Als de CEO te lang op de stoel blijft, wordt het bedrijf té afhankelijk van hem. Dat betekent dat je geen goed team hebt uitgebouwd.”

“Het leidinggeven en het coachen van mensen wordt dikwijls veel complexer voorgesteld dan het in werkelijkheid is”, zegt Ronnie Leten nog, die als grote baas van Atlas Copco 50.000 mensen aanstuurde. “Je hoeft geen hoogdravende taal te gebruiken, noch in de sport, noch in de zakenwereld, om mensen te motiveren om beter te doen. Als je rekening houdt met een aantal eenvoudige principes, kom je al een heel eind ver. Die principes hebben we in dit boek samengebracht, ieder vanuit onze eigen invalshoek en ervaring.”

Act like a coach is uitgegeven bij Uitgeverij Kanibaal.