Roevens zet ook 100 Chinezen aan het werk

diamantDe firma Roevens uit Herenthout produceert al drie generaties lang gereedschappen en machines voor de diamantnijverheid. De onderneming heeft in dit opzicht de neergang van de Kempense diamantnijverheid overleefd. Door tijdig uit te wijken naar het Verre Oosten. Eerst naar Thailand. Nu vooral naar China.

Roevens tekent voor een schitterende traditie.Grootvader Roevens maakte al in de  gloriedagen van de Kempense diamant machines voor de diamantbewerkers. Zijn vijf kleinkinderen, Gert, Dick, Bart, Vicki en Elke Roevens zetten die traditie nog onverminderd verder. Met toenemend succes overigens. “Wij zijn onze klanten gevolgd naar het Verre Oosten”, zegt gedelegeerd bestuurder Gert Roevens. “Toen de markt zich geleidelijk aan verplaatste naar andere landen dienden wij onze conclusies te trekken. Wij hebben aanvankelijk geïnvesteerd in Thailand, vervolgens in Sri Lanka en nu in China.”

Roevens stelt in zijn vestiging in Zuai, zo’n 100 kilometer van Hongkong 100 mensen aan het werk. Die werken in drie ploegen en maken diamantgereedschap. De trots van Roevens in China: oa. de productie van zogenaamde “presspots.” Dit zijn systeempjes om de diamanten vast te zetten in de machines. “Daar maken wij er miljoenen van.” De kleinkinderen Roevens vliegen dan ook geregeld naar China waar ze de activiteiten van hun bedrijf opvolgen. “Het loopt er ondertussen allemaal vrij goed. Die mensen weten waar ze mee bezig zijn. Wij leveren er kwaliteitswerk af. Dat weten onze klanten in China onderhand wel.”

Precies omdat de diamantnijverheid zwaar onder druk kwam te staan heeft Roevens echter ook tijdig gediversifieerd. In de richting van draai- en freeswerk. In Herenthout zijn 6 arbeiders aan de slag. Ze werken oa. voor radiatorenproducent Vasco uit Dilsen. Maar ook het draai- en freeswerk is voor een stuk overgebracht naar China. “Onze klanten aarzelen. Waar ze vroeger tot bv. 2000 stuks van een item bestelden houden ze het nu bij pakweg 500. We zullen later dan wel bijbestellen, heet het.”

De Groep Roevens is ondertussen goed voor een omzet van nagenoeg 2 miljoen euro.