Rode bosmieren maken plaats voor uitbreiding Aurubis

bosmieren aurubisDe Olense koperfabrikant Aurubis heeft vanmorgen in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos twee nesten met rode mieren verplaatst. De zeldzame en beschermde diertjes huisden op een plaats waar over enkele maanden een administratief hoofdgebouw wordt gebouwd. Samen met kinderen van een lokale lagere school verhuisden de mieren naar een plaats in de buurt.

Rode bosmieren komen in de Kempen nog maar op enkele plaatsen voor. De soort is wettelijk beschermd omwille van haar belang voor de biodiversiteit en het evenwicht in ons ecosysteem. Je mag hun nest dan ook niet zomaar verstoren. In dit verband vernietigde de Raad van State in 2013 nog de plannen voor de uitbreiding van een sportcomplex in Retie. De gemeente had geen rekening gehouden met de aanwezigheid van een nest rode bosmieren.

Nieuwe thuis
“Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos zijn we op zoek gegaan naar een geschikte, nieuwe thuis in de omgeving. De twee nesten werden laag per laag zorgvuldig met de hand uitgegraven”, vertelt Jo Rogiers, site manager van Aurubis Belgium. Een nestkoepel van rode bosmieren heeft een ingenieuze opbouw. De verschillende lagen van de nestkoepels werden genummerd zodat ze op de nieuwe locatie op dezelfde manier konden worden ingegraven. Zo’n 80 kinderen van basisschool Toermalijn in Sint-Jozef-Olen mochten getuige zijn van de bijzondere verhuizing.

Aurubis Belgium maakt deel uit van de Aurubis Groep, de grootste koperproducent in Europa en wereldleider in de recyclage van koper. De site in Olen is gespecialiseerd in de productie van koperanodes, koperkathodes, Aurubis Rod, Aurubis Foxrod en Aurubis Bars & Profiles. Aurubis Belgium telt zo’n 500 werknemers.