Robots van RoboJob worden nog slimmer

RoboJobRoboJob uit Heist-op-den-Berg, specialist in het automatisch beladen van CNC-machines, blijft innoveren en lanceert zijn nieuwe robottechnologie. Het gaat zowel om hardware als om software.

Met een pneubox kan de operator snel en eenvoudig de klemkracht van de grijpers regelen. “Op een werkstuk van kunststof kan je niet dezelfde kracht zetten als op metaal. Je zou het stuk knijpen”, licht RoboJob-oprichter en medezaakvoerder Helmut De Roovere toe.

De meerderheid van de aanpassingen zit echter in de software: zo kan je bij elke RoboJob robot met één muisklik de snelheid van uitvoering aanpassen. Ook een Start-Stop knop is voorhanden om de robot te laten pauzeren en hem daarna weer verder te laten werken. “Dit is het soort functies dat je bij een ander niet meteen vindt”, aldus De Roovere. “Dat geldt ook voor de Home-functie. Als er ergens iets fout loopt, kan je de robot gewoon naar zijn Home-positie laten terugkeren. Zonder dat je de controller hoeft vast te nemen, want dan ben je weer heel wat tijd kwijt.”

Zelf bijsturen
Er is ook een functie die aangeeft waar er zich een alarm voordoet. “Wij zorgen ervoor dat onze klant in staat is om snel en efficiënt een probleem op te lossen. Dus leveren we hem daarvoor alle informatie aan in de software. Dankzij onze SMS- of e-mailmodule kunnen klanten dit in de toekomst op hun PC of GSM monitoren. Zo kunnen ze van eender waar hun productie in de gaten houden en bijsturen waar nodig.”