&Robin heeft in businesscentrum Frame 21 in Herentals een Kempens kantoor geopend. Het bedrijf zet zich in de markt als dienstverlener aan KMO’s met de term CFO-as-a-service. “KMO’s kunnen via ons een financieel directeur op projectbasis in huis halen om het bedrijf naar een volgend niveau te tillen”, legt business manager Elisabeth Domus van &Robin uit.

“In KMO’s is er geen financieel directeur”, aldus Elisabeth Domus. “In het begin biedt de externe boekhouder hulp maar door de groeiende complexiteit kan een financieel directeur aanvullend werken. Zo komt de KMO op een kantelpunt. Financiële knowhow in huis halen is een must, maar er zijn onvoldoende budgetten om een financieel directeur vast in dienst te nemen. Dat is het moment voor een CFO-as-a-service.”

Goede match
&Robin doet op zijn beurt een beroep op senior CFO’s die hun knowhow ten dienste willen stellen van KMO’s. “We zoeken naar een goede match tussen CFO en KMO, want dat is een belangrijke voorwaarde. De ene CFO komt bijvoorbeeld uit een productie-omgeving, de andere uit het bancaire. Binnen ons netwerk gaan we op zoek naar de financieel directeur die de KMO-zaakvoerder het best kan bijstaan. Ze werken deeltijds voor ons bij de KMO’s, 1 tot 2 dagen per week”, aldus de Herentalse verantwoordelijke.

Het takenpakket van zo’n CFO-as-a-service ziet er divers uit: ondersteuning bij budgettering en analyse, cashflow management, financieringsvraagstukken, interne controle, enz. “Een sterke financiële directeur verhoogt de inzichten van de KMO-bedrijfsleider. Zo kan die risico’s beter inschatten en sneller de juiste beslissingen nemen”, weet Elisabeth Domus.

&Robin ging een jaar geleden van start in de regio Antwerpen-Waasland en maakt deel uit van financieel adviseur Ufinity, dat op zijn beurt een onderdeel is van Cronos-groep.