Rita Dierckx wil het weven terug naar Turnhout brengen

rita dierckxDe 55-jarige Rita Dierckx uit Kasterlee is gepassioneerd door weven en ze wil het ambacht nieuw leven inblazen door haar kennis door te geven.

“Vroeger had je in de Kempen een belangrijke textielnijverheid, denk maar aan de wol- en lakenmakersindustrie in Mol, de Lakenhal in Herentals en de naaiateliers in Turnhout. Dat is allemaal zo goed als verdwenen”, vertelt Rita Dierckx.

Zelf moest ze naar Gent om een driejarige opleiding weven op een weefgetouw te volgen. Nu ze zichzelf officieel ‘handwever’ mag noemen, geeft ze haar kennis door in haar kelderatelier in Kasterlee, naast brei- en haaklessen, aan een beperkt aantal cursisten. “Tegenwoordig zijn meer en meer mensen bezig met handwerk en daarom weet ik ook dat er weer interesse is in weven. Alleen moeten ze in eigen streek opnieuw de weg vinden.”

Textielatelier in Turnhout
“Op termijn wil ik graag een groot textielatelier in Turnhout openen. Daar wil ik verder lesgeven in weven maar ook workshops organiseren met buitenlandse docenten. Er zouden ook andere textiellessen kunnen plaatsvinden. Het textiel en het weven moet terugkomen naar Turnhout. De stad kan zeker een extra aantrekkingskracht gebruiken en ik hoop daar dan aan mee te helpen.”

Meer informatie over haar weef- en andere bezigheden, vind je hier.