RISA zet supergezond varkensvlees in de markt

Joël Cuylaerts van RISA (links) en Danny Van Mullem van Lambers-Seghers.

Joël Cuylaerts van RISA (links) en Danny Van Mullem van Lambers-Seghers.

In restaurant Pot au Feu in Olen heeft varkensvleesgroothandel RISA uit Lille vandaag het Bel’vidha-varkensvlees voorgesteld. De varkens krijgen een speciaal voeder op basis van algenextracten waardoor het vlees aanzienlijke hoeveelheden DHA bevat, een langketen Omega 3-vetzuur. “Ons lichaam maakt dat zelf niet aan waardoor we tot dusver vooral aangewezen waren op vette vis. Bel’vidha is het eerste vlees dat rijk is aan dit belangrijke, gezonde vetzuur”, zegt medezaakvoerster Brigitte Cuylaerts van RISA.

De groothandel uit Lille, die over een vleesverwerkingsbedrijf in Antwerpen beschikt, kwam in contact met nutritionist Danny Van Mullem van veevoederproducent Lambers-Seghers. 15 jaar heeft die gesleuteld aan het bijzondere voeder dat de Bel’vidha-varkens krijgen. Hij kreeg daarvoor de medewerking van Universiteit Gent. “We wilden ons onderscheiden van andere vleeshandels en dit verhaal sprak ons enorm aan”, gaat Cuylaerts verder.

Niet duurder voor slager
Varkensboeren die vlees leveren aan RISA gaven de voorbije maanden een deel van hun dieren het speciale voeder en dat vlees wordt intussen onder het Bel’vidha-label verkocht door een 5-tal beenhouwers, waaronder Vandecruys in Geel, AD Delhaize in Lille en Lenaerts-Verbeek in Weelde. “De beenhouwer en in principe ook de consument betalen geen cent meer voor het speciale varkensvlees”, benadrukt Cuylaerts. “Het voeder is wat duurder, maar dat verschil betalen wij aan de boer.”

RISA laat wekelijks 4 tot 500 varkens slachten. Op dit moment zijn daarvan tussen 50 en 80 dieren Bel’vidha-varkens. “Tegen februari volgend jaar willen we volledig zijn overgeschakeld op Bel’vidha”, zegt Cuylaerts. Het vlees is in de kleinhandel te herkennen aan een speciale stempel. In de verkooppunten ligt een consumentenfolder met info hoe die het best het vlees bereidt.

RISA wordt tegenwoordig geleid door Brigitte en Joël Cuylaerts, die de zaak twee jaar geleden overnamen van hun vader Jef. Het bedrijf stelt een 15-tal mensen te werk.