Het merendeel van de Vlaamse rijscholen biedt zijn klanten sinds kort de mogelijkheid om het theoretische rijexamen voor te bereiden via e-learning. Het bedrijf achter de online cursus is biqs IT uit Geel. Met een administratie- en planningstool is het bedrijf al langer actief in de sector van de rijscholen.

De nieuweling kreeg de domeinnaam theorie-blokken.be en biedt een volledige online cursus verkeerstheorie voor auto, motor en bromfiets. “Door veel foto’s, films en animaties zorgen we ervoor dat de leerstof makkelijker en sneller wordt begrepen”, vertelt sales manager Jozef Plevoets. De Geelse softwareontwikkelaar sloot een samenwerking met het Nederlandse VekaBest, dat in eigen land 7 jaar geleden een gelijkaardig platform lanceerde.

De cursist krijgt via de rijschool na betaling een code en kan direct starten. De rijschool kan de leerling opvolgen via een volgsysteem. “Rijscholen gaan de app ook in hun fysieke cursussen gebruiken via tablets”, weet Plevoets. “De cursisten kunnen hun kennis testen via proefexamens en krijgen bij een foutief antwoord een uitgebreide feedback.”

Merendeel is aangesloten
Momenteel wordt theorie-blokken.be al aangeboden via een 150-tal rijschoollocaties op een totaal van zo’n 220 in Vlaanderen. “De grote rijscholen hebben zich aangesloten. Nu we een campagne zijn begonnen om het platform bekend te maken bij het grote publiek, krijgen we nog meer rijscholen die interesse hebben”, aldus Jozef Plevoets.

In 2012 bracht biqs IT de online applicatie biqsDR!VE op de markt waarmee rijscholen hun planning en administratie kunnen automatiseren. De ontwikkelaar heeft 12 mensen in dienst, is nu nog gevestigd in de Gasthuisstraat maar verhuist binnenkort naar de bedrijvenzone in Rauwelkoven in Geel.