3 bedrijven uit Retie hebben de handen in mekaar geslagen om een bijenvriendelijke bloemenweide aan te leggen op een stuk ongebruikte industriegrond aan de Veldenstraat. Het gaat om Groeba, BC Screen en Loon- en Groenwerken Rommens.

Initiatiefnemer is Yves Beckers, zaakvoerder van het tuinaanleg en -onderhoudsbedrijf Groeba. “Ik ben zelf vorig jaar als hobby begonnen met imkeren”, vertelt hij. “Daarnaast besteden we met ons bedrijf al langer aandacht aan ecologisch tuinieren en proberen we bij klanten acties te ondernemen ten voordele van insecten en vlinders.”

Op de bedrijvenzone Beemdekens in Retie, waar Groeba zelf is gevestigd, lag nog een onbenut perceel dat eigendom bleek te zijn van BC Screen, fabrikant van promo- en werkkledij. Het bedrijf had het terrein van zo’n halve hectare gekocht maar bleek er niet direct plannen mee te hebben. Op de vraag om er een bloemenweide van te maken, gaf het direct een positief antwoord. Loon- en Groenwerken Rommens deed ook mee en maakte het terrein klaar, waarna Groeba instond voor het inzaaien.

Nog meer terreinen
De hele zomer bloeien er al een verscheidenheid van bloemen die een waar buffet vormen voor insecten en vlinders. “We hebben de afspraak met BC Screen dat we dit jaarlijks kunnen hernemen tot ze plannen hebben met het terrein”, gaat Yves Beckers verder. “Ik ben bovendien nog op zoek naar andere zones bij particulieren en bedrijven. Wanneer je alle tuinen in een gemeente samentelt, kom je aan een immens natuurpark. Dat is wat we willen verwezenlijken.”

Op een braakliggend deel van het eigen bedrijfsterrein zaaide Groeba ook zo’n 25 are in met een bloemenmengsel. Bij het bedrijf werken 6 mensen. Die zijn actief in een straal van een 20-tal km rond Retie op het vlak van ontwerp, advies, aanleg en onderhoud van tuinen.